Saturday, April 3, 2010

FORMAT SEMULA TELEFON BIMBIT / MOBILE ANDA!

Masalah telefon bimbit anda yang Pandai MERAGAM… tekan-tekan tiba-tiba RESTART sendiri… atau tiba-tiba kabur seketika… dan macam-macam lagi lah.. Ini mungkin disebabkan oleh Virus yang TIDUR DIAM-DIAM dalam memory card (kad memori) telefon/devise tersebut. Kalau virus..senang saja mengatasinya… Scan lah, kalau tak ada software antivirus, gunakan computer… scan dulu… OK kalau masalahnya tak juga selesai… scan kad dan juga telefon.. kalau tak selesai… KASI Format lah tu telefon… caranya…


 Sesetengah telefon NOKIA seperti N70, N73, N83, N95 dan yang COLOUR version sebelum generasi N73 tu anda boleh format dengan kod-kod kat bawah ni…

Matikan telefon bimbit NOKIA tu…

Tekan 1) * , 2) no.3, 3) tekan butang Dial (Dail), 4) Tekan ON selama 10 saat

Cara menekannya…tekan serentak tanpa melepaskan satu butang pun.. mesti didahului dari kod * , selepas tu lepaskan serentak… Skrin akan memaparkan perkataan FORMATING dan tunggu sehingga selesai..ia akan selesai dalam beberapa minit.. selepas itu tetapkan semula telefon anda yang telah kembali virgin/suci/dara seperti baru dibeli dari kedai (Kecuali housingnya yang dah buruk tu..gantilah… yang dari china tu murah ja..ada yang RM2 (rp5000).


 Bagi telefon Blackberry, Sony Ericson, Samsung, Alcatel dan sebilangan telefon NOKIA, satu caranya adalah mengikut apa yang terkandung dalam TOOL atau SETTING telefon itu sendiri…

..Cari Tool, Control Panel, atau Setting..Pergi ke MASTER RESET . tekan RESET SETTING bagi format Setting sahaja…atau RESET ALL dan ini akan memadam semua fail yang telah anda simpan… Tapi ingat…Jangan lupa KOD TELEPON, ia akan diminta dalam proses ini…


 Kalau masih BULUM SALASAI lagi… masalahnya mungkin pada Connectings yang ada kat dalam… Buka telepon tu, lepas tu rendam mainboard nya dengan menggunakan minyak ZIPPO..Skrin Monitor jangan rendam aahh.. bahaya tu..


 KELEMAHANNYA nyaa…. He he.. telepon anda HANYA boleh di FORMAT sehingga 3 kali..selepas itu… KONG KONG tak boleh sudah.. ada kalanya…BUANG TERUS.. tak de fungsi daa.. (Kecuali bagi kat HAMSUN, bikin bahan nak cipta ROBOT untuk pertandingan ROBOCON Kebangsaan)

| More

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

5 comments:

  1. mana bole kasi.. hp rosak kalau kompul bnyk2 bole jd 1 jongkong emas tau. setiap hp bilang orang nga ada kompenen yg diperbuat drpd emas. betul ka?hahaha

    ReplyDelete
  2. Henfon ibu saya asyik restart je,macamana nak buat ini.

    ReplyDelete
  3. saye ada hempon nokia5300 nak buka kod keaelamtn tak bole la saya nk setting internt pn tk bole bab setting intent tak bole masuk bab memori penuh macm mana saya nak buat ye saye da antar kedai suruh format tapi tak leh jgk kod keselmtn tu tak leh nak set balik macm mane nk set ye?

    ReplyDelete
  4. Try download software malwarebyte pastu scan di pc atau tepon


    http://ipai-ans.blogspot.jp/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html?m=1

    ReplyDelete